Waxy maize

  • čisti waxy maize visoke molekularne mase
  • za izradu rehidracijskih otopina tijekom aktivnosti
  • bez okusa, bez mirisa, odlično topljiv u vodi, nije sladak
  • visoki glikemijski indeks (GI 73)
  • slobodno prolazi kroz želudac, ne napuhuje
  • odlična teksturna svojstva u proizvodnji hrane

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

Waxy maize je kompleksni ugjlikohidrat relativno visokog glikemijskog indeksa (GI 73) i niske osmolarnosti. Odlično je topljiv u vodi, bez okusa i mirisa, nije sladak, a idealan je za izradu rehidracijskih otopina korištenih izravno tijekom mišićne aktivnosti.

U odnosu na dekstrozu ili maltodekstrin, sporije je apsorpcije, te manje stvara osjećaj napuhanosti i težine u želudcu.


STRUKTURA PROTEOS WAXY MAIZE-A

Waxy maize se proizvodi iz škroba biljaka, a prirodno se sastoji od amiloze i amilopektina. Za ciljani učinak u sportskoj prehrani važan je ukupni udio i molekularna masa amilopektina, dok amiloza, u spomenutom, nema značajnu ulogu.

Waxy maize koji koristi Proteos, proizvodi se iz nativnog škroba kukuruza i sadrži 95-99% amilopektina. Molekule amilopektina su prirodno vezane α – 1,4 i α – 1,6 vezama, te dodatno unakrsno povezane kemijskim procesom acetilacije u svrhu povećanja molekularne mase. Ukupno molekularna masa iznosi (50-500) milijuna daltona.


FIZIOLOGIJA

Na izlazu iz želudca, u dvanaesniku, osmoreceptori prepoznaju osmolarnost otopine (smjese) i povratnim signalom reguliraju pražnjenje želudca. Otopine male molekularne mase i visoke osmolarnosti aktiviraju receptore, koji zaustave pražnjenje želudca. Tijekom sportskih aktivnosti statični sadržaj u želudcu stvara neugodni osjećaj težine u trbuhu. Ukoliko je pritisak kontrakcija trbušnih mišića veći od snage mišića koji zatvaraju jednjak, sadržaj iz želudca će krenuti natrag u usta.

U jetri i mišićima, početne glikogenske rezerve su posljedica ukupne dnevne prehrane i bez direktne veze s waxy maizeom. Pražnjenje glikogenskih rezervi tijekom aktivnosti je između ostalog uvjetovano i koncentracijom glukoze i hormona u krvi, što je moguće modulirati unosom adekvatne ugljikohidratne otopine.


WAXY MAIZE U SPORTU

Ideja upotrebe waxy maize-a u sportu je potekla iz potrage za ugljikohidratom kompleksne molekularne mase i visokog glikemijskog indeksa, za upotrebu u rehidracijskim otopinama tijekom aktivnosti. Kompleksna struktura waxy maize-a omogućava slobodan prolazak kroz želudac i dvanaesnik, bez aktivacije osmoreceptora. Samim time, ne izaziva osjećaj napuhanosti, niti predstavlja rizik od povraćanja.

U odnosu na dekstrozu, koja je visoke osmolarnosti, može se dozirati tijekom aktivnosti u većim koncentracijama. U odnosu na maltodekstrin strukturno je bitno kompleksniji, lakše prolazi kroz želudac, što ga teoretski čini ugljikohidratom izbora tijekom aktivnosti.


ZNANSTVENI RADOVI

Još uvijek nema studija koje su tijekom aktivnosti usporedile metabolizam glikogena i waxy maize, maltodekstrin i dekstrozu. Dokazano je da u stanju mirovanja waxy maize bitno sporije podiže glukozu u krvi u usporedbi sa maltodekstrinom i dekstrozom. Teoretski gledano, tijekom mišićne aktivnosti, takav učinak je poželjan zbog stabilnije razine glukoze i hormona u krvi.

U odnosu na maltodekstrin i dekstrozu, waxy maize, zbog nižeg glikemijskog indeksa, nije ugljikohidrat izbora u otopini za oporavak nakon treninga. Ukoliko se koristi nakon treninga preporuka je kombinirati ga s maltodekstrinom i dekstrozom za maksimalni benefit.


MEDICINSKA PRIMJENA

Waxy maaize, na temelju molekularne mase, teoretski ima veliki potencijal u pojedinim specifičnim stanjima i okolnostima u medicini (npr. preoperativna priprema pacijenata). Kalorijski je jednako kvalitetan kao i svi ostali ugljikohidrati.

Zbog relativno više cijene u odnosu na maltodekstrin, trenutno, nije pronašao široku upotrebu u kliničkoj prehrani.

Iako je nižeg glikemijskog indeksa u odnosu na maltodekstrin, svrstava se u ugljikohidrate brze apsorpcije, stoga nije preporučljiv osobama koje boluju od dijabetesa ili imaju problema s regulacijom glukoze u krvi.


NAČIN UPOTREBE

Waxy maize se u sportskoj prehrani miješa direktno s vodom ili bilo kojom drugom tekućinom koja se pije prije, tijekom ili nakon treninga. 1 gram maltodekstrina sadrži cca 4 kcal. Zbog niske osmolarnosti, slobodnog prolaska kroz želudac i visokog glikemijskog indeksa, preporuča se pri izradi rehidracijskih otopina koje se konzumiraju prije i tijekom fizičke aktivnosti. Preporučeno doziranje u rehidracijskim otopinama je 6-8% (60-80 grama / 1 L vode).

Waxy maize se može miješati sa ostalim ugljikohidratima, proteinima i svim ostalim suplementima (npr. preworkout stimulansima), a u kombinacijama je neutralnog ponašanja.

Ukoliko se kombinira s ostalim ugljikohidratima, preporuka za izrazito dugotrajne aktivnosti (preko 2 sata), bila bi kombinacija maltodekstrin, waxy maize i izomaltuloze ukupne koncentracije, ne veće, od 8% (max 80 g / 1 litru vode).

Preporučena ugljikohidratna kombinacija za prije, tijekom i nakon kraćih aktivnosti (do 2 sata) je maltodekstrin i waxy maize u ukupnoj, zajedničkoj, koncentraciji ne većoj od 8% (max 80 g / 1 litru vode).

Ukoliko se Waxy maize ciljano koristi nakon mišićne aktivnosti (npr. u otopini s proteinom nakon treninga), preporuka je dodati maltodekstrin ili dekstrozu kako bi se postigao brži porast glukoze u krvi.

Budući da nema znanstvenih radova koji bi jasno definirali najoptimalniju dozu svakog pojedinog ugljikohidrata u kombiniranim otopinama, omjeri su, trenutno, stvar preferenci korisnika.


TEHNIČKA PRIMJENA

Waxy maize se, zbog svojih tehničkih svojstava, naširoko koristi u prehrambenoj industriji i kulinarstvu . Postoji cijeli niz različitih oblika waxy maize-a na temelju načina obrade i modifikacije strukturnih veza nativne molekule amilopektina.

Zbog kompleksne strukture izrazito je viskozan, gelozan, povećava teksturna svojstva hrane, otpornost na mehaničke utjecaje, te daje osjećaj punoće u ustima. Izrazito je stabilan u hladnom procesuiranju hrane, smrzavanju, dugog roka trajanja i visoko otporan na kiseline.

Pogodan je za aplikaciju u svim receptima i tipovima hrane gdje je potrebna postojana gustoća, geloznost, tekstura i mehanička struktura (kreme, gelovi, svi tipovi gustih napitaka, namazi, konditorski proizvodi, kruh, peciva, palačinke, itd.).


PORIJEKLO SIROVINE

Proteos Waxy maize koristi kao sirovinu čisti Cargill C*PolarTex nativni škrob proizveden iz kukuruza, modificiran kemijskim procesom acetilacije radi povećanja molekularne mase. Sirovina je proizvedena u Nizozemskoj prema ISO 22000, Halal i Kosher pravilima. Ne sadrži ikakve GMO sastojke, niti su GMO procesi korišteni u fazama proizvodnje.

Proteos C*PolarTex izravno se pakira u vlastitom pogonu u Zagrebu u gotov proizvod Waxy maize, bez ikakve obrade ili dodavanja drugih tvari.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: Waxy maize, bez okusa.

Neto količina u pakiranju: 1 kg.

Cijena po serviranju: 1 kg | 109 kn (1 mjerica – 4,36 kn).

Sastojci: 100% waxy maize (nativni škrob kukuruza) – udio amilopektina 95-99%.

Alergeni: sirovina ne sadrži alergene, ali proizvod može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki iz proizvodnog procesa u tragovima.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g: 400 kcal / 1673 kJ; masti 0 g, od kojih zasićene masne kiseline 0 g; ugljikohidrati 100 g, od kojih šećeri 0 g; proteini 0 g; natrij 0 g.

Upute za upotrebu: dodati željenu količinu u vodu ili prema izboru. Mjerica (40 g) u pakiranju.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: Cargill, Nizozemska, EU.

Pakira: Proteos usluge d.o.o., Čulinečka cesta 123, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Specifikacija: Waxy maize

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Waxy maize”