Maltodekstrin

  • brza apsorpcija, visoki glikemijski indeks (GI 95), visok DE broj (17.9)
  • za prije, tijekom i nakon treninga ili natjecanja
  • čisti prah, neutralan okus, odlično topljivost u vodi
  • niska osmolarnost, ne napuhuje
  • upotreba u svim oblicima kliničke i pedijatrijske prehrane
  • dobrih vezivnih svojstava, inertan, ahigroskopan
  • zemlja podrijetla Francuska

6,99  (52,67 kn) 24,99  (188,29 kn)

Maltodekstrin je kompleksni ugljikohidrat visokog glikemijskog indeksa (GI 100). Prema kemijskoj strukturi sastoji se od D-glukoznih molekula lančano povezanih α(1→4) glikozidnom vezom. Proizveden je enzimatskom konverzijom iz kukuruznog škroba. Visokog je DE (dekstrozni ekvivalent) broja 17.9, što kemijski znači kraći glukozni lanac molekule, brza apsorpcija, visoka topljivost u vodi, blago slatkast okus i niska higroskopnost.


FIZIOLOGIJA

Maltodekstrin je kemijski niske osmolarnosti zbog strukturno velike molekule. Zbog niske osmolarnosti slobodno prolazi kroz želudac i ne aktivira osmoreceptore u dvanaesniku. Neaktivni osmoreceptori neće dovesti do zatvaranja piloričnog sfinktera i posljedično neće izazvati osjećaj nadutosti što je u sportu od iznimne važnosti..

Iako se tehnički, zbog kompleksne strukture, ne deklarira kao šećer, potpuno je jednakog učinka na metabolizam glukoze. Visokog je glikemijskog indeksa i izaziva brzi porast glukoze i inzulina u krvi. Ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa ili koje se trude reducirati tjelesnu kilažu.


MALTODEKSTRIN U SPORTU

Maltodekstrin se u sportu koristi ciljano kao brzi izvor energije prije, tijekom i neposredno nakon tjelesne aktivnosti. Zbog niske osmolarnosti i niske cijene ugljikohidrat je izbora u potrebi za brzom apsorpcijom glukoze. Niska osmolarnost mu je prednost u odnosu na dekstrozu, a niska cijena prednost u odnosu na waxy maize.


MEDICINSKA PRIMJENA

Maltodekstrin se u kliničkoj prehrani, zbog niske cijene i niske osmolarnosti, široko primjenjuje kao izvor ugljikohidrata u prehrani pacijenata u svim granama medicine. Zbog svojstva slobodnog prolaska kroz želudac, bez zatvaranja piloričnog sfinktera, ugljikohidrat je izbora u kliničkoj prehrani novorođenčadi i male djece.


NAČIN UPOTREBE

Maltodekstrin se u sportskoj prehrani miješa direktno s vodom ili bilo kojom tekućinom prije, tijekom ili nakon treninga. 1 gram maltodekstrina sadrži cca 4 kcal. Može ga se miješati sa svakom vrstom proteinskog napitka nakon treninga, te u različitim oblicima preworkout suplemenata. Zbog niske osmolarnosti, slobodnog prolaska kroz želudac, svojstva da ne izaziva napuhanost i visokog glikemijskog indeksa, pogodan je za izradu rehidracijskih otopina koje se konzumiraju  tijekom treninga ili natjecanja, posebice u kombinaciji s izomaltulozom.

Potrebno ga je dozirati prilagođeno potrošnji energije na treningu i općoj kalorijskoj dnevnoj potrebi. Može ga se dodavati i kao zamjena za kuhinjski šećer, iako je manje sladak.

U kliničkoj prehrani i prehrani djece dozira se prema kalorijskim potrebama u bilo koji oblik otopine ili prilikom izrade svih tipova namirnica. Nema znanstvenih spoznaja da ne izaziva karijes.


TEHNIČKA PRIMJENA

Zbog dobrih vezivnih svojstava, inertnosti i ahigroskopnosti, maltodekstrini se široko koriste u prehrambenoj industriji i farmaceutici. DE raspon im je 5-20.

Maltodextrini nižeg DE broja su bliskiji strukturi škroba, dimenzijom su većeg lanca, voluminozniji, niže gustoće, manje slatki i teže topljivi u vodi. Zbog svoje volumena i vezivnih svojstava primarno se primjenjuju kao dodaci smjesama. Široko se koriste i u farmaceutici za izradu različitih praškastih smjesa, tableta ili kapsula. U prehrambenoj industriji se koriste za izradu svih tipova namirnica, posebice suhih smjesa u prahu za gotova jela.

Maltodekstrini višeg DE broja, u koje spada i Proteos Maltodekstrin, su kraćeg lanca, strukturno bliskiji čistoj glukozi, visoke topljivosti u vodi, blago slatkog okusa, manjeg volumena i veće gustoće. Primarno se koriste kao energetski izvor ugljikohidrata brze apsorpcije u različitim vrstama hrane, sportske prehrane ili kliničke prehrane.

Proteos Maltodekstrin je čisti maltodekstrin u prahu, DE 17.9. proizveden enzimatskom konverzijom iz kukuruznog škroba. Porijeklo sirovine je  tvornica Cargill u Francuskoj.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: Maltodekstrin.

Neto količina u pakiranju: 1 kg | 4 kg

Cijena po serviranju: 1 kg | 6,99 eura (1 mjerica – 0,27 eura) ; 4 kg | 24,99 eura (6,24 eura/kg; 1 mjerica 0,24 eura).

Sastojci: 100% maltodekstrin.

Alergeni: sirovina ne sadrži alergene, ali proizvod može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki iz proizvodnog procesa.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g: 376 kcal / 1571 kJ; masti 0 g, od kojih zasićene masne kiseline 0 g, ugljikohidrati 94 g, od kojih šećeri 1 g; proteini 0 g; natrij 0 mg.

Upute za upotrebu: željenu količinu dodati u vodu ili tekućinu prema izboru. Mjerica (40 g) u pakiranju.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: Cargill, Francuska, EU.

Pakira: Proteos usluge d.o.o., Čulinečka cesta 123, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Specifikacija: Maltodekstrin-specifikacija

Analitika: Maltodekstrin-analiza

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Maltodekstrin”