Izomaltuloza

  • izrazito spore apsorpcije (GI 32)
  • bez oscilacija glukoze i inzulina u krvi
  • upotreba u sportovima izdržljivosti i dugog trajanja
  • usmjerava metabolizam na iskorištavanje masti
  • za sve tipove rehidracijskih otopina
  • idealna za međuobroke i kao zamjena za bijeli šećer
  • pogodna za dijabetičare
  • kod djece ne izaziva karijes

17,12  (128,99 kn)

Izomaltuloza je sporo apsorbirajući kompleksni ugljikohidrat niskog glikemijskog indeksa (GI 32). Kemijski se naziva izomaltuloza, a označava je α-1.6-glikozidna veza glukoze i fruktoze. Prirodno se nalazi u medu, dok se industrijski proizvodi enzimatskom konverzijom iz saharoze. Enzim za konverziju je otkriven još 1950tih u Njemačkoj.

FIZIOLOGIJA

Izomaltuloza je jedan od najsporije apsorbirajućih ugljikohidrata. Kalorijski je jednako vrijedna kao i ostali ugljikohidrati (4 kcal/g). Spora apsorpcija omogućava kontinuirani dotok glukoze u krvotok bez značajnih oscilacija u razini glukoze i inzulina. Stabilna koncentracije glukoze nakon obroka ne dovodi do potreba za većim količinama inzulina. Inzulinska stabilnost je važna u slučajevima kada su inzulinske rezerve ili potencijal organizma za stvaranje oslabljeni.

Stabilna koncentracija glukoze u krvi neće izazvati hipoglikemijsku krizu zbog povećanog lučenja inzulina, niti potrebu za unosom dodatnih količina hrane. Bez oscilacije inzulina i glukoze u krvi mozak se nalazi u energetskoj ravnoteži. Ravnotežno glikemijsko stanje mozga omogućava ostatku organizma iskorištavanje masnih kiselina kao izvora energije.


UPOTREBA U SPORTU

Izomaltuloza se u sportu, kao izvor energije, primarno koristi u sportovima izdržljivosti i dugotrajne mišićne aktivnosti. Stabilna razina glukoze u krvi osigurava kontinuiranu funkciju mozga, a bez aktiviranja osjećaja umora uslijed hipoglikemije. To su uvjeti koji su nužni, tijekom dugotrajne aktivnosti, da bi mitohondriji mogli beta oksidacijom proizvoditi energiju iz masnih kiselina.

Budući da je izomaltuloza lako topljiva u vodi i prirodno blago slatkog okusa, idealna je za pripravu svih oblika rehidracijskih otopina. Najviše će koristiti sportašima koji se oslanjaju na energiju iz masnih kiselina u sportovima poput maratona, triatlona, biciklizma, pustolovnih utrka, alpinizma, skijanja, tenisa, nogometa i drugih sportova ili aktivnosti koje zahtijevaju duži mišićni rad.


IZOMALTULOZA I MEDICINA

Medicinska upotreba izomaltuloze se temelji na stabilnoj razini glukoze i inzulina u krvi. Stabilnost glukoze i inzulina najviše pogoduje osobama koje su u opasnosti ili već boluju od dijabetesa. Izomaltuloza nije sladilo, te ima stvarnu kalorijsku vrijednost jednaku svim ostalim ugljikohidratima. Kalorijski predstavlja važan dnevni izvor energije osobama s metaboličkim disbalansom homeostaze glukoze. Zbog usmjeravanja organizma prema iskorištavanju masnih kiselina, izomaltulozu mogu koristiti i svi oni koje žele reducirati tjelesnu kilažu.

Izomaltulozu ima antikariogeno djelovanje, odnosno ne potiče nastanak karijesa. Za nastanak karijesa je odgovorna bakterija Streptococcus mutans u ustima koja se hrani saharozom, ali ne i izomaltulozom. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Izomaltuloza u kulinarstvu može služiti kao potpuna zamjena bijelom kuhinjskom šećeru. U odnosu na razna sladila, izomaltuloza ima stvarnu kalorijsku vrijednost. Upola je manje slatka od kuhinjskog šećera, niske je higroskopnosti, ne stvara grudice i dobrih je teksturnih svojstava što je važno pri izradi raznih praškastih smjesa. Dobre je topljivosti u vodi i stabilna u kiselim uvjetima što je čini pogodnom i za izradu različitih sokova.


NAČIN UPOTREBE

Izomaltuloza se, u sportu, koristi za izradu svih oblika proteinskih shakeova i rehidracijskih otopina, posebice u sportovima dugotrajne mišićne aktivnosti. Može se koristiti i za kraće treninge u kombinaciji sa ugljikohidratima brze apsorpcije. Dobro se otapa u vodi, nije izrazito slatka, dobro se tolerira i nema negativnih učinaka na probavni sustav.

Izomaltuloza se u domaćinstvu lako miješa, u omjeru 1 za 1, umjesto bijelog šećera. Može se koristiti za izradu svih tipova međuobroka, pogotovo u kombinaciji s micelarnim kazeinom, a zbog spore apsorpcije i odličnih tehničkih svojstava lako se kombinira u različitim dijetama za mršavljenje.

Izomaltuloza je medicinski idealna u prehrani pacijenata kojima je potrebno regulirati razinu glukoze i inzulina u krvi. Pogodna je i kao izvor ugljikohidrata za dijabetičare. U kliničkoj prehrani koristi se i za prehranu pacijenata nakon operacija ili uslijed različitih tipova pothranjenosti (karcinomi, anoreksija, malapsorpcije). Jednako se dozira kao i ostali ugljikohidrati.

U prehrani djece adekvatna je zamjena za kristalni šećer jer ne izaziva karijes.


IZOMALTULOZA PORIJEKLO

Proteos Izomaltuloza je čista izomaltuloza porijeklom iz njemačke.

Ne sadrži okuse ili ikakve druge sastojke. Prirodno je blago slatkog okusa i odličnih tehničkih svojstava zbog čega ju je lako koristiti u svim tipovima hrane.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: Izomaltuloza.

Neto količina u pakiranju: 1 kg (15 serviranja).

Cijena po serviranju: 1 kg | 17,12 eura (1 mjerica – 1,14 eura).

Sastojci: 100% izomaltuloza.

Alergeni: može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki iz proizvodnog procesa.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g: 378 kcal / 1581 kJ; masti 0 g, kolesterol 0 mg, ugljikohidrati 94,6 grama, od čega šećeri 94,6 g (od toga izomaltuloza 94 grama); proteini 0 g; natrij 0,3 mg

Upute za upotrebu: dodati željenu količinu izomaltuloze u vodu ili  tekućinu prema izboru. Pogodno za izradu shakeova, smoothiea, palačinki, peciva, kruha, kolača. 1 puna priložena mjerica sadrži cca 65 grama izomaltuloze.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: Njemačka, EU.

Pakira: Proteos usluge d.o.o., Čulinečka cesta 123, 10000 Zagreb, Hrvatska.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Izomaltuloza”