Dekstroza

  • čista glukoza u prahu (=grožđani šećer=dekstroza)
  • brza apsorpcija, visoki glikemijski indeks (GI 100)
  • osnovna hranjiva tvar za mozak i sve stanice u tijelu
  • slatkog okusa, odlično topljiva u vodi, izrazito stabilna
  • visoka osmolarnost, u velikim količinama probavne tegobe
  • idealna za kombinaciju s kompleksnim ugljikohidratima
  • u medicini kao jeftin izvor energije u kliničkoj prehrani
  • porijeklo sirovine Cargill, Italija

 

4,99  (37,60 kn) 22,49  (169,45 kn)

Dekstroza ili grožđani šećer je sinonim za glukozu, najjednostavniji elementarni ugljikohidrat široko prisutan u prirodi. Građena je od tri osnovna elementa: ugljika, vodika i kisika. U prehrambenom obliku dolazi kao desni izomer (dex), odakle joj i ime dekstroza. Može sadržavati jednu vezanu molekulu vode, pri čemu se naziva dekstroza-monohidrat ili može biti potpuno bez vode, odnosno dekstroza anhidrat. Iako se kolokvijalno naziva šećerom i deklarira se kao šećer, dekstroza nije isto što i klasični bijeli kristalni kuhinjski šećer. Kuhinjski šećer je kemijski gledano saharoza, odnosno disaharidni spoj glukoze i fruktoze.

Glukoza se u prirodi nalazi u biljkama, u obliku škroba ili celuloze, dok u životinjama i ljudima slobodna u krvotoku i stanicama, ili pohranjena kao glikogen u jetri i mišićima. Industrijski se proizvodi hidrolizom iz škroba.

Dekstroza je visoke je osmolarnosti, visokog glikemijskog indeksa, odlično topljiva u vodi, kemijski stabilna, izrazito reducirajuća (DE 100), slatkoće 75% kuhinjskog šećera, odličan supstrat za fermentaciju.


FIZIOLOGIJA

Dekstroza, odnosno čista glukoza, je temeljni izvor energije za sve metaboličke procese u organizmu. Osnovni je i najvažniji izvor energije za mozak i sve živčane stanice. Energetski sadrži 17 kJ/gram, tj. 4 kcal/gram. Brzo se aporbira iz crijeva, izaziva visoki porast glukoze i inzulina u krvi, te predstavlja referentnu točku glikemijskog indeksa (GI 100). Na temelju glikemijskog indeksa dekstroze računa se glikemijski indeks svih ostalih ugljikohidrata u prirodi.

Dekstroza se u organizmu iskorištava (oksidira) brzinom 1 g/min, što je brže od ostalih monosaharida, poput fruktoze ili galaktoze (0.6 g/min). Brzina oksidacije direktno uvjetuje brzinu oporavka u sportu i prevenciju hipoglikemije, zbog čega je dekstroza vrlo popularna za sve mišićne aktivnosti.

Budući da je najvišeg glikemijskog indeksa i izaziva brzi porast glukoze i inzulina u krvi, ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa ili koje se trude reducirati tjelesnu kilažu.


DEKSTROZA U SPORTU

Dekstroza se u sportu koristi kao brzi izvor energije prije, tijekom i neposredno nakon tjelesne aktivnosti. Glukoza je najvažniji izvor energije za mozak i sve živčane stanice. Njezin manjak u krvi (hipoglikemija) i posljedično manja dostupnost mozgu se smatra prvim aktivatorom osjećaja umora, te pada koncentracije i fizičkih performansi.

Ideja upotrebe dekstroze u sportu jednaka je upotrebi maltodekstrina. Oboje su visoke brzine apsorpcije i podjednakog glikemijskog indeksa. Temeljna razlika dekstroze i maltodekstrina je stupanj osmolarnosti. Dekstroza je jednostavna molekula male dimenzije i posljedično visoke osmolarnosti. Osmoreceptori u dvanaesniku reagiraju na visoku osmolarnost tako da zatvaraju pilorični sfinkter što dovodi do akumulacije tekućine u želucu. Unos dekstroze u visokim količinama, kakve su tipične za sportske aktivnosti, dovesti će do otežanog prolaza tekućine i aktivnih tvari kroz želudac. Zadržavanje tekućine u želucu izaziva osjećaja nadutosti i težine što može imati negativan učinak na rezultat u sportu.

Dekstroza je u sportu vrlo popularna zbog niske cijene i brzog učinka na smanjenje osjećaja umora. Idealna je u kombinaciji s nekim kompleksnim ugljikohidratom (maltodekstrin, waxy maize, izomaltuloza) kako bi se izbjeglo zatvaranje piloričnog sfinktera. U kombinaciji s drugim ugljikohidratima dolazi do izražaja njezina brzina apsorpcije, a pritom nema probavnih smetnji, težine i nadutosti u želucu.


MEDICINSKA PRIMJENA

Dekstroza se u medicini najviše primjenjuje u infuzijskim otopinama za direktnu intravensku primjenu. Zbog niske se cijene naširoko primjenjuje kao brzi izvor ugljikohidrata u kliničkoj prehrani, no pritom je, na račun visoke osmolarnosti, inferiorna maltodekstrinu.

Kod novorođenčadi i male djece potreban je oprez u doziranju kako bi se izbjegle probavne tegobe. Odličan je supstrat za bakterije u ustima, stoga lako izaziva karijes.


NAČIN UPOTREBE

Dekstroza se u sportskoj prehrani miješa direktno s vodom ili bilo kojom tekućinom prije, tijekom ili nakon treninga. 1 gram Proteos Dekstroze sadrži cca 3,65 kcal. Može se miješati sa svakom vrstom proteinskog napitka iza treninga, te u različitim oblicima preworkout suplemenata. Pogodna je za izradu rehidracijskih otopina za konzumaciju tijekom treninga ili natjecanja, posebice u kombinaciji s izomaltulozom.

Zbog visoke osmolarnosti dekstroza može izazvati osjećaj nadutosti i težine u želucu. Za optimalne rezultate preporuča se koristiti kao dodatak kompleksnim ugljikohidratima visokog glikemijskog indeksa (maltodekstrin, waxy maize).

Doziranje dekstroze potrebno je prilagoditi potrošnji energije na treningu i općoj kalorijskoj dnevnoj potrebi. Može služiti kao adekvatna zamjena za kuhinjski šećer. Slatkoće je cca 75%.

U kliničkoj se prehrani i prehrani djece, također, dozira prema kalorijskim potrebama u bilo koji oblik otopine ili prilikom izrade svih tipova namirnica.


TEHNIČKA PRIMJENA

Dekstroza je izrazito stabilna, reducirajućeg efekta, dobro topljiva u vodi, pozitivnog učinka na smanjenje oksidacije i produženje roka trajanja, visoke osmolarnosti, slatkog okusa i niskog ledišta. Upravo se, zbog toga, široko koristi u prehrambenoj industriji. Bez nje je naprosto nemoguće zamisliti modernu proizvodnju hrane. Iz ukupne palete mogućnosti, za izdvojiti je i primjena dekstroze u regulaciji slatkoće. Dekstroza je cca 25% manje slatka od kuhinjskog šećera. Zbog finog i blago hladnog okusa često se kombinira sa drugim slatkim tvarima kao prirodni zaslađivač hrane.

Proteos Dekstroza je čista dekstroza monohidrat proizvedena iz kukuruznog škroba. Porijeklo sirovine je talijanska tvornica Cargill. Dokumentacija se nalazi u prilogu.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: Dekstroza.

Neto količina u pakiranju: 1 kg | 5 kg

Cijena po serviranju: 1 kg | 4,99 eura (1 mjerica – 0,24 eura); 5 kg | 22,49 eura (4,49 eura/kg; 1 mjerica 0,22 eura).

Sastojci: 100% dekstroza (glukoza).

Alergeni: sirovina ne sadrži alergene, ali proizvod može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki iz proizvodnog procesa.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g: 365 kcal / 1551 kJ; masti 0 g, od kojih zasićene masne kiseline 0 g, ugljikohidrati 91 g, od kojih šećeri 91 g; proteini 0 g; natrij 5 mg.

Upute za upotrebu: željenu količinu dodati u vodu ili tekućinu prema izboru. Mjerica (50 g) u pakiranju.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: Cargill, Italija, EU.

Pakira: Proteos usluge d.o.o., Čulinečka cesta 123, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Specifikacija: Dekstroza-specifikacija

Analitika: Dekstroza-analiza

Proteos Dekstroza mikrobiološka analiza

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Dekstroza”