Svi Proteos proizvodi nastaju u Zagrebu, na adresi Čulinečka cesta 123 u vlastitom proizvodnom pogonu. Cjelokupni proces proizvodnje akreditiran je sukladno HACCP i ISO 9001 sustavima kontrole kvalitete i kontinuirano pod nadzorom nadležnih državnih tijela i institucija.

Prilikom izbora sirovina rukovodimo se vrlo jednostavnim i principijelnim načelom, koristimo samo onaj nivo kvalitete sirovina kojeg bismo i sami bili voljni konzumirati. Ono što mi prvi ne bismo htjeli da nam netko prodaje, jednostavno ne ide u Proteos proizvode. Jedan od uopće temeljnih razloga nastanka Proteosa je upravo bilo nezadovoljstvo ponuđenom kontrolom kvalitete suplemenata na domaćem tržištu. Tako zadanim načelima nerijetka je činjenica da Proteos nivo kvalitete sirovina i postupanja s njima prelazi iznad zakonskog okvira potrebnog u proizvodnji dodataka prehrani (konkretno npr. USP/FCC nivo kvalitete kreatina, kofeina, magnezija ili aminokiselina). 

U globalu, sirovine koje koristimo dijele se na:

životinjskog podrijetla (whey, kazein, mlijeko u prahu, bjelanjak)
biljnog podrijetla (zob, grašak, inulin)
anorganskog (kemijskog) podrijetla (kofein, kreatin, bcaa, glutamin, arginin, ostale aminokiseline, magnezij isl)

U slučaju sirovina životinjskog i biljnog podrijetla primarno biramo isključivo sirovine iz Hrvatske (npr. zob) ili ukoliko ih nema u domaćoj proizvodnji tada iz Zapadne Europe, npr. whey od Volac-a, granulirani bjelanjak od Bouwhuis Enthoven, kazein od Ingredia-e.
U slučaju sirovina anorganskog podrijetla tada je primarni parametar izbora sirovina USP/FCC nivo kvalitete, kakav je inače postavljen za proizvodnju lijekova, dodataka prehrani i aditiva hrani u zapadnim zemljama. I u ovom slučaju primarno biramo izvore sirovina u Zapadnoj Europi (npr kreatin, karnitin, magnezij, izomaltuloza). Nažalost, u određenim slučajevima proizvodnje nekih sirovina (npr. kofein, neke aminokiseline, beta alanin) izvora jednostavno nema u Zapadnoj Europi, pa vodeći se USP/FCC parametrima koristimo sirovine iz ostatka svijeta.

Elementarni protokol kontrole kvalitete proizvodnog procesa je takav da svaka sirovina ulazi u pogon sa odgovarajućim COA listom i LOT brojem proizvođača sirovine. Radnim nalogom se povezuje LOT broj sirovine sa internim Proteos LOT brojem gotovog proizvoda, a koji se nalazi naveden na Proteos ambalaži i pohranjuje se u 3 kontrolna uzorka. Svaki Proteos izlazni račun ima na sebi naveden LOT broj isporučenih proizvoda. Kontrolni uzorci se čuvaju do isteka roka trajanja šarže.
Na ovaj način, u slučaju prijave eventualnog problema sa nekim od naših proizvoda, možemo točno istog trena utvrditi kada i od kojeg LOT broja sirovine je proizvod nastao, kontrolno analizirati pohranjene uzorke, te ukoliko se pokaže problem valjan, detektirati kojim sve kupcima imenom i prezimenom je proizvod otišao i neposredno u vrlo kratkom roku povući proizvod sa tržišta. 
Dokumentiranje COA i ulaznog LOT broja sirovine, veza kroz radni nalog sa izlaznim LOT brojem Proteos gotovog proizvoda, pohrana kontrolnih uzoraka do isteka roka trajanja, te dokumentiranje LOT broja na izlaznim računima (maloprodajnim i veleprodajnim) kompletno zaokružuje kontrolu kvalitete proizvodnog procesa i sljedivost svakog pojedinog Proteos proizvoda.

Naša usmjerenost prema krajnjim korisnicima i briga o zaštiti njihovih interesa, upravo se najviše očituje kroz kontrolu kvalitete sirovina, proizvodnog procesa i gotovih proizvoda, te detaljnu analitiku radi mogućnosti pravovremenog reagiranja u slučaju eventualnih neželjenih incidenata. 

Glavni pokretač razvoja Proteos brenda u budućnosti će kao i do sada biti briga o krajnjem korisniku kroz stručnu korisničku podršku, praćenje razvojnih trendova kontrole kvalitete i primjena suvremenih metoda u realnom prostoru i vremenu.

Kao glavni odgovorni za kontrolu kvalitete u tvrtki Proteos usluge d.o.o. koja Proteos proizvode proizvodi, čvrsto izjavljujem i iza toga stojim da Proteos proizvodi apsolutno ne sadrže ikakve zabranjene, potencijalno zabranjene supstance, ili doping doze uvjetno odobrenih supstanci bilo da se radi o supstancama navedenim na WADA kategorizacijama ili da se radi o bilo kojoj drugoj supstanci, farmakološki aktivnoj tvari ili tvari s kategorijom lijeka registriranog prema HALMEDU, EFSA-i, EMA ili FDA.

Proteos usluge d.o.o. je 100 % hrvatska tvrtka, registrirana pri Trgovačkom Sudu u Splitu, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom dodataka prehrani i opće hrane namijenjene primarno sportašima s naglaskom na profesionalne sportaše. Tvrtka je osnovana u rujnu 2013. godine i posluje iz proizvodnog pogona u Zagrebu na adresi Čulinečka cesta 123, Donja Dubrava. Pogon je pod kontinuiranim nadzorom Sanitarne inspekcije, Veterinarske inspekcije, Carinske inspekcije, Porezne inspekcije, te ostalih nadležnih tijela i institucija prema važećim hrvatskim zakonima. Također, pogon je certificiran prema HACCP/ISO 9001 sustavu za upravljanje kontrolom kvalitete u proizvodnji hrane. Svi naše proizvodi su u skladu s važećim Zakonom o hrani, Pravilnikom o dodacima prehrani i dopuštenim dozama istih, te Pravilnikom o tvarima koje se mogu dodavati hrani prijavljeni Sanitarnoj inspekciji Ministarstva Zdravlja u program monitoringa.

S ponosom možemo istaknuti, da smo trenutno jedina domaća tvrtka koja se bavi direktno proizvodnjom ovog tipa dodataka prehrani, tj. mi baš proizvodimo sportsku prehranu, smjese, premikse, okuse isl. od golih sirovina koje redom nabavljamo od akreditiranih izvora vrhunske kvalitete prema USP/FCC standardima. Dakle, ne poslujemo na način da uvozimo poluproizvode ili gotove proizvode, već od početnih sirovina radimo konačne Proteos proizvode. Na ovaj način kao izravni proizvođač gotovog proizvoda imamo potpunu kontrolu kvalitete i slijedivosti od ulaza sirovine do gotovog proizvoda. Slijedivost znači da prema navedenom LOT broju na Proteos ambalaži se može detaljno u našem sustavu izvući od koje sirovine, kojeg LOT-a, kada i kako je proizveden taj proizvod. Ono što je pogotovo važno profesionalnim sportašima, savezima, trenerima i HOO-u je podatak da čuvamo uzorak svakog proizvedenog LOT broja. Na taj način ukoliko se pokaže da je neki sportaš pao na doping testu, uz pomoć LOT broja s ambalaže našeg proizvoda lako je u vrlo kratkom vremenu dokazati da nije pao zbog našeg proizvoda, već zbog nekog drugog razloga. Također, svaki račun koji izdajemo, bilo u maloprodaji ili veleprodaji u donjem lijevom uglu od listopada 2017. godine sadrži i navedene LOT brojeve povezane s isporučenim proizvodima, što je apsolutni presedan u našoj branši i općoj trgovini hranom i dodacima prehrani, a što je inače standardna praksa u trgovini lijekovima. Na ovaj način je krajnje jednostavno locirati koji LOT broj Proteos proizvoda je sportaš koristio u slučaju da isti izgubi ili baci našu ambalažu. I posljednje, ali ne i najmanje važno, ako postoji sumnja na bilo koji Proteos proizvod, mi se nalazimo u Zagrebu, domaća smo proizvodnja i potpuno izravno, časno i odgovorno stojimo iza naših proizvoda. U prijevodu, lako smo dostupni svi nadležnim institucijama za provjeru istih i pokretanje bilo kakvog postupka.  

Kao liječnik i kao bivši profesionalni sportaš potpuno sam svjestan problema padanja na doping testovima zbog ne prikazanih supstanci u raznim dodacima prehrani koji se sportašima na tržištu nude. Za Proteos proizvode, njihovu kvalitete, djelotvornost i sigurnost primjene odgovaram osobno i kao fizička osoba u pravnoj osobi i kao liječnik pri HLK. Stoga još jednom ponavljam, sa Proteos proizvodima sportaši, a pogotovo je to bitno profesionalnim sportašima koji od sporta žive, dobiju točno ono što piše na deklaraciji, sa vrhunskom kvalitetom polaznih sirovina na nivou bitno skupljih zapadnih brendova. Zbog Proteos proizvoda se do sada nije dogodilo, a neće se ni ikad u budućnosti dogoditi da će itko pasti na doping testu.

S poštovanjem,

Ivo Dokoza, dr. med,
licenca HLK 7875061