Instant zob

 • čista oljuštena zob u prahu, bez ikakvih aditiva
 • za direktnu konzumaciju, nije potrebna obrada
 • niski glikemijski indeks, spora apsorpcija, dug osjećaj sitosti
 • idealna za izradu zamjenskih obroka ili međuobroka
 • pogodna za redukcijske dijete i regulaciju šećera i inzulina
 • idealna za pacijente sa otežanim gutanjem i žvakanjem
 • laksativni potencijal za čišćenje probavnog sustava
 • lagana za doziranje putem nazogastrične i sličnih sondi

3,85  (29,01 kn) 14,46  (108,95 kn)

Instant zob je čista oljuštena zob cijelog zrna samljevena u prah. Mljevenjem u prah sve kvalitete ostaju očuvane, a prednost je jednostavan i praktičan način konzumiranja zobi.

Instant zob je pogodna za direktnu konzumaciju, nije je potrebno kuhati, miješati žlicom, usitnjavati ili žvakati. Iako je zobeni prah teži od vode, zbog tehničkih svojstava zobenog vlakna instant zob je relativno dobro topljiva u vodi, posebice u fino mljevenoj opciji. Dovoljno ju je ubaciti u shaker skupa s vodom ili mlijekom i može se direktno piti.


OPĆENITO O ZOBI

Zob je žitarica cijelog zrna, latinskog naziva Avena sativa. Raste uglavnom u Sjevernoj Americi i Europi. Zbog sadržaja nutrijenata, smatra se jednom od najkvalitetnijih žitarica za ljudsku prehranu. Čista zob u prosjeku sadrži 60% ugljikohidrata, 13-17% proteina, 7% masti i 11-13% vlakana. Također sadrži i spektar vitamina i minerala (mangan, fosfor, bakar, vitamin B1, željezo, selen, magnezij, cink), te niz antioksidanta od kojih su specifični avenantramidi. Avenantramidi  reduciraju upale i pozitivno utječu na krvni tlak.

Ugljikohidrati iz zobi niskog su glikemijskog indeksa, brzina apsorpcije im je među najnižima u prirodi, a ukupni udio šećera je oko 1%. Od masti zob sadrži uglavnom nezasićene masne kiseline, dok je glavni protein u zobi, tzv. avenalin, boljeg aminokiselinskog profila u odnosu na ostale žitarice. Sadržaj vlakana je viši u odnosu na ostale žitarice i primarno se sastoji od specifičnog zobenog beta glukana. Zobeni beta glukan je drugačije strukture od onog kakav se nalazi u kvascima i plijesni, topljiv je u vodi s kojom stvara geloznu strukturu i bitno usporava probavu zobi. U cijelom nizu studija zobeni beta glukan je povezan sa snižavanjem LDL (lošeg) kolesterola u krvi, snižavanjem glukoze u krvi i manjom potrebom za lučenjem inzulina nakon obroka. 


UPOTREBA

Zob se najviše koristi u prehrani kao žitarica cijelog zrna niskog glikemijskog indeksa i spore apsorpcije. Njen nutritivni sastav i tehnička svojstva čine je idealnom za doručak, zamjenske obroke, dnevne proteinske shakeove i redukcijske dijete. Ne izaziva povećanje glukoze u krvi nakon obroka, sporo prolazi kroz želudac i stvara dugotrajan osjećaj sitosti. Može se koristiti za izradu svih vrsta peciva, kolača, kruha, palačinki i sličnih namirnica. Termički je stabilna i lako obradiva.

Instant zob je praktično rješenje za doručak ili u okviru međuobroka kada je potrebno unijeti hranjivu namirnicu, a pritom izbjeći oscilacije inzulina i glukoze u krvi. Odlična je za prehranu osoba koje imaju problema sa unosom hrane ili su operirale usnu šupljinu, budući da ju je dovoljno samo popiti, odnosno nije potrebna mehanička obrada žvakanjem. Zbog dobre topljivosti u vodi pacijentima se može dozirati i putem nazogastrične ili drugih oblika sonde.


MEDICINSKA UPOTREBA

Zob je u kliničkoj prehrani, zbog zobenog beta glukana, žitarica izbora u svrhu snižavanja LDL kolesterola, razine glukoze i inzulina u krvi. Zobeni avenantramidi imaju pozitivnu uloga i u regulaciji krvnog tlaka. Spora apsorpcija i tendencija stvaranja gelozne strukture čini je idealnom u formulacijama zamjenskih obroka, u redukcijskim dijetama osoba koje imaju problema sa prekomjernom tjelesnom kilažom ili dijabetesom. Također je pogodna i u prehrani pacijenata koji imaju problema sa prekomjerno niskom tjelesnom kilažom ili su, zbog osnovne bolesti, u kalorijskom deficitu. U takvim slučajevima instant zob predstavlja visokovrijednu namirnicu kojom je lako unijeti veću količinu kalorija bez neželjenih probavnih tegoba.

U većim količinama, zbog visokog sadržaja vlakana, instant zob ima izraženo laksativno djelovanje.


INSTANT ZOB PORIJEKLO

Proteos Instant zob dolazi u dvije opcije praha: grubo i fino mljevena.

Grubo mljevena opcija je porijeklom hrvatska zob, a prema stupnju finoće samljevenog praha nalik je krupici. Relativno je slabije topljiva u vodi od fino mljevene zobi, teže apsorpcije i sporijeg prolaska kroz probavni sustav, većeg potencijala za čišćenje crijeva i izaziva duži osjećaj sitosti. U većim količinama ima znatno izraženije laksativno djelovanje u odnosu na fino mljevenu zob. Tehnički je pogodnija za zamjenu kukuruzne krupice u raznim jelima. Medicinski je pogodnija za redukcijske dijete i skidanje tjelesne kilaže u varijantama zamjenskih obroka ili u međuobrocima, te za dugotrajno opstipirane pacijente.

Fino mljevena opcija je porijeklom nizozemska zob, ekstra fino mljevena, finoće praha nalik brašnu. Relativno je bolje topljiva u vodi u odnosu na grubo mljevenu zob. Slabijeg je potencijala za čišćenje probavnog sustava, kraćeg osjećaja sitosti i bolje apsorpcije u odnosu na grubo mljevenu zob. Tehnički gledano idealna je za izradu kombiniranih proteinskih shakeova, peciva, palačinki ili kruha. Medicinski je pogodnija za prehranu pacijenata sa operiranom usnom šupljinom, problemima sa gutanjem ili žvakanjem ili za prehranu pacijenata putem sonde.

Čista zob, kao žitarica, ne sadrži gluten. Obzirom da se sirovine za Instant zob proizvode u vanjskim pogonima u kojima se procesuiraju i druge žitarice, mogućnost križne kontaminacije nije isključena. Instant zob, kao takva, puni se i pakira u pogonu tvrtke Proteos usluge d.o.o. i odgovorno tvrdimo da je u našem pogonu svaka i najmanja mogućnost križne kontaminacije isključena preventivnim mjerama čišćenja i planiranja proizvodnje.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: Instant zob.

Neto količina u pakiranju: 1 kg | 4 kg (samo fino mljevena opcija).

Cijena po serviranju: 1 kg | 3,84 eura (gruba opcija), 4,64 eura (fina opcija); 4 kg | 14,46 eura (fina opcija).

Sastojci: 100% oljuštena zob cijelog zrna samljevena u prah.

Alergeni: zob, može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki iz proizvodnog procesa.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 g:

grubo mljevena zob: energija 1649 kJ / 391 kcal; masti 6.8 g, od kojih zasićene masne kiseline 1 g; ugljikohidrati 64.2 g, od kojih šećeri 1 g; vlakna 11.5 g; bjelančevine 12.6 g; sol < 0.01 g.

fino mljevena zob: energija 1697 kJ / 403 kcal; masti 6.5 g, od kojih zasićene masne kiseline 1.05 g; ugljikohidrati 66.5 g, od kojih šećeri 1 g; vlakna 12 g; bjelančevine 13.5 g; sol 0.012 g.

Upute za upotrebu: dodajte željenu količinu zobi u vodu, mlijeko ili neku drugu opciju. Pogodno za izradu shakeova, smoothiea, palačinki, peciva, kruha, kolača.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: grubo mljevena opcija Hrvatska, fino mljevena opcija Nizozemska.

Pakira: Proteos usluge d.o.o., Čulinečka cesta 123, 10000 Zagreb, Hrvatska.

Analitika: Instant zob, grubo mljevena, mikrobiološka analiza.

 

1 recenzija za Instant zob

 1. ihorvat

  gruba je odlična, taman za doručak

Napiši recenziju

×

Pozdrav!

Za chat kliknite na agenta. Izravan Whatsapp (Viber, Telegram, Signal) broj za kontakt 00385922503889. E-mail za kontakt info@proteos.hr.

× Poštovanje, dostupni smo, kako možemo pomoći?