Omega-3 u prahu

  • Omega-3 masne kiseline formulirane u prahu
  • Omjer EPA:DHA 3:2 350 mg : 240 mg
  • Ulje iz jetre bakalara iz Atlantika
  • Prah netralnog okusa, blagog mirisa ribljeg ulja
  • Osnovna namjena dodatak dječjoj prehrani
  • Porijeklo sirovine Francuska
  • EPAX certificirana kvaliteta
  • Potpuno siguran za trudnice, dojilje, malu djecu

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

OPĆENITO

Omega-3 u prahu su omega-3 masne kiseline porijeklom iz jetre bakalara emulgirane u prah topljiv u vodi. Omjer EPA:DHA masnih kiselina je 3:2. Prah je bijelo-žućkaste boje, neutralnog okusa, blagog mirisa na riblje ulje.

Porijeklo omega-3 masnih kiselina je ulje jetre bakalara dubokog mora Atlantskog oceana. Proizvodi ih francuska tvrtka Polaris, EPAX patentiranim QualitySilver postupkom filtracije ulja, te potom emulgira u prah. Proteos u vlastitom pogonu u Zagrebu bez ikakvih promjena ili obrade prah u izvornom obliku pakira u Proteos maloprodajna pakiranja.

NAMJENA OMEGA-3 U PRAHU

Primarna namjena praha je dodatak omega-3 masnih kiselina dječjoj prehrani. U industriji hrane omega-3 u prahu se široko koriste u proizvodnji i obogaćivanju raznih oblika i vrsta hrane, od dječjih nadomjesnih formula za dojenje, raznih formula u kliničkoj prehrani, sportskoj prehrani itd. U kliničkoj prehrani omega-3 u prahu se najviše koriste kao dodatak prehrani pacijenata koji zbog prirode bolesti iz nekog razloga nisu u mogućnosti unijeti neki drugi oblik serviranja omega-3.

Ovaj proizvod sadrži omega-3 masne kiseline u prirodnom trigliceridnom obliku za lakšu apsorpciju u dječjoj prehrani. Osim djece, prah mogu koristiti i sve odrasle osobe jednako kao i druge oblike doziranja.

FIZIOLOGIJA OMEGA-3 KISELINA

Omega-3 masne kiseline imaju čitav niz učinaka na organizam i sudjeluju u brojnim fiziološkim procesima. Izraz omega-3 ne predstavlja jednu masnu kiselinu, već cijeli mozaik kiselina označen brojem 3 na temelju zajedničkih dijelova u njihovim kemijskim formulama. Za povoljan učinak na ljudsko zdravlje iz mozaika su najvažnije EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokosaheksaenska kiselina). Proteos Omega-3 u prahu sadrži omjer EPA:DHA 3:2, tj. 350 mg EPA : 240 mg DHA u preporučenoj servirnoj dozi.

EPA utječe na zdravlje srca, funkciju krvožilnog sustava, regulacija krvnog tlaka, šećera i kolesterola, te se koristi kao dodatak osnovnoj terapiji u slučajevima zatajenja srca.

DHA predstavlja ključni gradivni dio živčanih stanica i njihovih ovojnica, te ključni gradivni dio mrežnice u oku. Esencijalna je u prehrani trudnica, dojilja i male djece radi pravilnog razvoja mozga, živčanog sustava i oka djeteta. U odraslih osoba je esencijalna za pravilnu funkciju mozga, oka i prevenciju ili usporavanje degenerativnih živčanih i očnih bolesti poput senilne makularne degeneracije.

Prema WHO, EFSA-i i cijelom nizu postavljenih stručnih medicinskih smjernica, za očuvanje zdravlja nužno je ili pravilnom i uravnoteženom prehranom ili potpomognuto dodacima prehrani redovito unositi omega-3 masne kiseline (primarno EPA/DHA).

EFSA (European Food Safety Authority) odobrene tvrdnje za dnevnu dozu od minimalno 250 mg EPA/DHA:
1. DHA doprinosi održavanju normalne funkcije mozga (2010;8(10):1734, 2011;9(4):2078).
2. DHA doprinosi održavanju normalnog vida (2010;8(10):1734, 2011;9(4):2078).
3. Uzimanje dokosaheksaenske kiseline (DHA) doprinosi normalnom razvoju vida djece do 12 godina (EFSA-Q-2008-211, EFSA-Q-2008-688, EFSA-Q-2008-689).
4. Unos dokosaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju oka fetusa i dojenčadi (EFSA-Q-2008-675).
5. Unos dokosaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja pridonosi normalnom razvoju mozga fetusa i dojenčadi (EFSA-Q-2008-773).
6. EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca (2010;8(10):1796, 2011;9(4):2078).

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE

Proizvođač omega-3 masnih kiselina u prahu je francuska Polaris grupa. Polaris se ciljano bavi filtracijom ribljeg ulja i proizvodnjom omega-3 masnih kiselina i ostalih derivata iz ribljeg ulja. Ulje dolazi iz dubokog mora atlantskog oceana. Filtrira se u Francuskoj EPAX patentiranim Polaris QualitySilver postupkom pročišćavanja i zaštite omega-3 masnih kiselina.

EPAX asocijacija je krovna svjetska asocijacija za kvalitetu ribljeg ulja. QualitySilver tehnološki proces patentiran u okviru EPAX-a osigurava dugotrajnu stabilnost ribljeg ulja i zaštitu omega-3 kiselina od oksidacije. Osnovne postavke procesa su kontrola kvalitete ulazne sirovine u skladu sa politikom očuvanja morskih ekosustava, te parametri validacije iznad standarda propisanih EU i EPAX regulativama. Više informacija o procesu na ovom linku Polaris.fr

Konačni rezultat su dugotrajno stabilne omega-3 masne kiseline, otporne na oksidaciju i odlično topljive u vodi. Proteos u vlastitom pogonu u Zagrebu prah u izvornom obliku bez ikakve obrade pakira u konačna maloprodajna pakiranja.

Proteos Omega-3 u prahu je proizvod potpuno siguran za zdravlje i ne sadrži teške metale ili ikakve druge spojeve potencijalno opasne za trudnice, fetus, novorođenče, djecu i odrasle osobe. Dokumentacija porijekla praha u prilogu.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: Omega-3 prah.

Neto količina u pakiranju: 200 grama.

Sastojci: riblje ulje iz jetre bakalara 50%, glukozni sirup, manitol, kazeinat iz mlijeka, izolat sojinog proteina, natrij askorbat, tetranatrijdifosfat, soja lecitin, trikalcij fosfat, prirodna aroma, tokoferol (vit. E).

Alergeni: riba, mlijeko, soja.

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi:
1 mjerica = 5 g praha
Eikosapentaenska kiselina EPA: 350 mg
Dokosaheksaenska kiselina DHA: 240 mg
Total omega-3: 750 mg

Nutritivna vrijednost u 100 grama praha: energetska vrijednost 640 kcal; masti 50 g; proteini 9 g; ugljikohidrati 38 g; natrij 0,4 g.

Upute za upotrebu: 1 mjericu otopiti u vodi ili željenoj tekućini i popiti odmah. Može se dodavati raznim jelima i napitcima. Omega-3 masne kiselinu nisu otporne na termičku obradu. Nije preporučljivo kuhati, pržiti, peći ili na neki drugi način termički obrađivati.

Napomene: Proizvod je dodatak prehrani. Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena za pravilnu i uravnoteženu prehranu. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti.

Upozorenja: Ukupni dnevni unos EPA i DHA ne smije biti veći od 5 g. Ukoliko ste trudni, dojite, bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove s utjecajem na zgrušavanje krvi trebate se prije uzimanja ovog proizvoda posavjetovati s liječnikom.

Uvjeti čuvanja: Čuvati na suhom i hladnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: Polaris, Francuska.

Dokumentacija: Specifikacija

Polaris: Certifikati

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Omega-3 u prahu”