L-karnitin tekućina 100000+

  • visoko koncentrirana otopina l-karnitin l-tartarata
  • u 10 mL: sadrži 1 g l-karnitina i 400 mg l-lizina
  • korišten isključivo farmaceutski nivo kvalitete l-karnitina
  • prirodna aroma i boja, ne sadrži šećer i kalorije, sladilo sukraloza
  • cijena za 20 mL serviranje: 500 mL | 5.96 kn. 1000 mL | 4.58 kn.
  • otopina u potpunosti proizvedena u Hrvatskoj

21,10  (158,98 kn) 31,72  (238,99 kn)

L-karnitin tekućina je visoko koncentrirana otopina l-karnitin l-tartarata. Otopina sadrži 1 g/10 mL l-karnitina i 400 mg/10 mL l-lizina.

Prednost l-karnitina u tekućini je unaprijed pripremljena otopina spremna za izravno doziranje putem priložene mjerice. 

Glavni nedostatak tekućine u odnosu na prah je relativno viša cijena po serviranju i teže doziranje prema kilaži korisnika, tj. precizno doziranje u miligramima je iz otopine otežano. Također, sužena je i varijabilnost doziranja, obzirom da je tekućina s okusom pa nije pogodna kao dodatak različitim jelima.

Doziranje l-karnitina iz tekućine je najpogodnije ukoliko je potrebno brzo i jednostavno popiti l-karnitin. Prah je u tom pogledu potrebno prvo priloženom mjericom odmjeriti i potom otopiti da bi se mogao konzumirati.

OPĆENITO

L-karnitin je prirodno prisutna aminokiselina uključena u energetske procese u mitohondrijima stanica. U tijelu nastaje sintezom iz lizina i metionina, stoga se ne smatra esencijalnom. Kroz prehranu se unosi primarno mesom i mlijekom. Prirodno se nalazi i u majčinom mlijeku.

Kao dodatak prehrani dolazi u nekoliko oblika: kristalični l-karnitin, l-karnitin l-tartarat, acetil l-karnitin, glicin-propionil l-karnitin. Razlike između pojedinih oblika su u kemijskoj strukturi, biodostupnosti, mogućnosti prolaska kroz krvno-moždanu barijeru i rezultatima djelovanja.

L-KARNITIN I FIZIOLOGIJA

L-karnitin u tijelu postoji u dva oblika: l-karnitin i acetil l-karnitin. Oba oblika nastaju sintezom aminokiselina lizina i metionina, potom acetilacijom prelaze iz jednog oblika u drugi. Acetilirani oblik može proći krvno moždanu barijeru i lako je dostupan neuronima.

Osnovna funkcija l-karnitina je transport masnih kiselina u staničnim mitohondrijima za proizvodnju energije. Ne smatra se esencijalnom tvari, obzirom da nastaje u tijelu i nije ga potrebno dodatno unositi za normalnu funkciju organizma. Manjak u organizmu je rijedak i najčešće povezan sa genetskim poremećajima sinteze, korištenjem pojedinih lijekova, u malignim oboljenjima ili u senilnoj dobi kao posljedica kombinacije slabije prehrane i oslabljenog potencijala sinteze organizma.

Simptomi eventualnog manjka se manifestiraju kroz opću mišićnu slabost, poremećaj rada jetre, demenciju i neurološke smetnje, te poremećaj rada srca.

UPOTREBA

Osnovna medicinska upotreba l-karnitina je kod genetskih poremećaja sinteze u kojima ga esencijalno nedostaje u organizmu. U medicini se također koristi i kao dodatak osnovnoj terapiji u pojedinim bolestima ili stanjima koja mogu dovesti do deficijencije, poput dodatka u liječenju kardiomiopatija i karcinoma.

Od ostalih upotreba u medicini l-karnitin najviše pozitivnog djelovanja pokazuje u smislu smanjenja općeg osjećaja umora i mišićne slabosti u starijoj dobi, smanjenja tegoba senilne demencije, povećanja osjetljivosti na inzulin i smanjenje glukoze u krvi, mogućeg pozitivnog djelovanja na oporavak srca i mozga nakon infarkta, te na povećanje pokretljivosti spermija u pokušajima liječenja muške neplodnosti.

U sportu se primarno koristi s idejom povećanja energije i povećanog topljenja masti. Do sada su stvarni učinci na sportske performanse u principu anegdotalni. Znanstveni radovi na tu temu su vrlo oprečnog mišljenja i neujednačenih rezultata. Najveće razlike u radovima su u korištenim dozama i formulacijama. Čak ako l-karnitin kao dodatak prehrani teoretski i djeluje na topljenje masti i povećanje mišićnih performansi optimalna učinkovita doza, formulacija, način doziranja i vrsta treninga nisu ni približno jasno definirani.

PROTEOS OTOPINA

Proteos L-karnitin tekućina je visoko koncentrirana otopina l-karnitina i lizin hidroklorida. Sadržaj l-karnitina iznosi 1 g/10 mL, l-lizina 400 mg/10 mL otopine. Sadrži prirodnu aromu i boju, ne sadrži šećere i defacto je bez kalorija.

Otopina je u potpunosti proizvedena u Proteos pogonu u Zagrebu.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: L-Carnitine 100000+, tekući dodatak prehrani, sa sladilom. Okus naranča.

Neto količina u pakiranju: 500 mL grama | 25 serviranja. 1000 mL | 50 serviranja.

Cijena po serviranju: 500 mL | 0,84 eura/serviranje. 1000 mL | 0,63 eura/serviranje.

Sastojci: voda, l-karnitin l-tartarat, l-lizin hidroklorid, prirodna aroma, bojilo (paprika), konzervans (kalij sorbat), sladilo (sukraloza).

Alergeni: sirovina ne sadrži alergene, ali može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki u tragovima iz proizvodnog procesa.

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi: 1 mjerica (20 mL) = l-karnitin (iz l-karnitin l-tartarata) 2000 mg, l-lizin (iz l-lizin hidroklorida) 800 mg.

Prosječna hranjiva vrijednost na 100 mL: energija 6 kJ / 2 kcal, masti 0 g, ugljikohidrati < 0.5 g, od toga šećeri 0 g, vlakna 0 g, bjelančevine 0 g, sol 0 g.

Upute za upotrebu: popiti jednu mjericu (20 mL) dnevno. Konzumirati bilo kada tijekom dana, prije ili tijekom treninga.

Napomene: proizvod je dodatak prehrani. Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena za pravilnu i uravnoteženu prehranu. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Mjerica u pakiranju.

Upozorenje: ukoliko ste trudni ili dojite, bolujete od nekih bolesti ili se oporavljate od ozljeda, konzultirajte se s nadležnim liječnikom. Maksimalna dopuštena dnevna doza l-karnitina iznosi 2000 mg.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo l-karnitin sirovine: PRC

Proizvođač otopine: Proteos usluge d.o.o., Čulinečka cesta 123, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

 

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “L-karnitin tekućina 100000+”