L-karnitin (CarniPure™) prah

  • 100% kristalični l-karnitin (CarniPure™) u prahu
  • farmaceutska kvaliteta sirovine
  • bez ikakvih aditiva, boja, okusa i sladila
  • cijena po serviranju (2 g): 3,38 kn
  • podrijetlo sirovine Lonza, Švicarska
  • pakirano u Hrvatskoj

Ovog proizvoda trenutno nema na skladištu te je nedostupan

Proteos L-karnitin prah je čisti kristalični Lonza CarniPure™ u prahu. Ne sadrži ikakve aditive, arome, boje ili sladila.

Esencijalno jednaku sirovinu koristimo pri izradi karnitina u prahu i tekućih proizvoda. U prahu dolazi u čistom obliku što pruža široke mogućnosti upotrebe i načina doziranja, te je i cijena relativno niža po serviranju. Prah je moguće koristiti kao dodatak različitim napitcima, shakeovima ili jelima. Dozu je moguće lako prilagoditi prema tjelesnoj kilaži korisnika, a cijena pritom bude niža u odnosu na jednako doziranje iz tekućine.

Glavni nedostatak praha u odnosu na tekućinu je relativno manja praktičnost upotrebe i sporiji način doziranja. Doziranje iz tekućine je već pripremljeno i potrebno ga je samo popiti iz dozirne mjerice. Prah je potrebno prvo priloženom mjericom odmjeriti i potom otopiti da bi se mogao konzumirati.

OPĆENITO O KARNITINU

L-karnitin je prirodno prisutna aminokiselina uključena u energetske procese u mitohondrijima stanica. U tijelu nastaje sintezom iz lizina i metionina, stoga se ne smatra esencijalnom. Kroz prehranu se unosi primarno mesom i mlijekom. Prirodno se nalazi i u majčinom mlijeku.

Kao dodatak prehrani dolazi u nekoliko oblika: kristalični l-karnitin, l-karnitin l-tartarat, acetil l-karnitin, glicin-propionil l-karnitin. Razlike između pojedinih oblika su u kemijskoj strukturi, biodostupnosti, mogućnosti prolaska kroz krvno-moždanu barijeru i rezultatima djelovanja.

L-KARNITIN I FIZIOLOGIJA

L-karnitin u tijelu postoji u dva oblika: l-karnitin i acetil l-karnitin. Oba oblika nastaju sintezom aminokiselina lizina i metionina, potom acetilacijom prelaze iz jednog oblika u drugi. Acetilirani oblik može proći krvno moždanu barijeru i lako je dostupan neuronima.

Osnovna funkcija l-karnitina je transport masnih kiselina u staničnim mitohondrijima za proizvodnju energije. Ne smatra se esencijalnom tvari, obzirom da nastaje u tijelu i nije ga potrebno dodatno unositi za normalnu funkciju organizma. Manjak u organizmu je rijedak i najčešće povezan sa genetskim poremećajima sinteze, korištenjem pojedinih lijekova, u malignim oboljenjima ili u senilnoj dobi kao posljedica kombinacije slabije prehrane i oslabljenog potencijala sinteze organizma.

Simptomi eventualnog manjka se manifestiraju kroz opću mišićnu slabost, poremećaj rada jetre, demenciju i neurološke smetnje, te poremećaj rada srca.

UPOTREBA

Osnovna medicinska upotreba l-karnitina je kod genetskih poremećaja sinteze u kojima ga esencijalno nedostaje u organizmu. U medicini se također koristi i kao dodatak osnovnoj terapiji u pojedinim bolestima ili stanjima koja mogu dovesti do deficijencije, poput dodatka u liječenju kardiomiopatija i karcinoma.

Od ostalih upotreba u medicini l-karnitin najviše pozitivnog djelovanja pokazuje u smislu smanjenja općeg osjećaja umora i mišićne slabosti u starijoj dobi, smanjenja tegoba senilne demencije, povećanja osjetljivosti na inzulin i smanjenje glukoze u krvi, mogućeg pozitivnog djelovanja na oporavak srca i mozga nakon infarkta, te na povećanje pokretljivosti spermija u pokušajima liječenja muške neplodnosti.

U sportu se primarno koristi s idejom povećanja energije i povećanog topljenja masti. Do sada su stvarni učinci na sportske performanse u principu anegdotalni. Znanstveni radovi na tu temu su vrlo oprečnog mišljenja i neujednačenih rezultata. Najveće razlike u radovima su u korištenim dozama i formulacijama. Čak ako l-karnitin kao dodatak prehrani teoretski i djeluje na topljenje masti i povećanje mišićnih performansi optimalna učinkovita doza, formulacija, način doziranja i vrsta treninga nisu ni približno jasno definirani.

PODRIJETLO SIROVINE

Za izradu l-karnitina u prahu koristimo isključivo švicarski Lonza CarniPure™ kristalični l-karnitin. CarniPure™ je trenutno pozicioniran kao jedan od farmaceutski najčišćih dostupnih sirovina l-karnitina. Proteos u pogonu u Zagrebu samo vrši prepakiranje u mala 100 gramska pakiranja.

 

Deklaracija

Naziv proizvoda: L-karnitin u prahu, dodatak prehrani.

Neto količina u pakiranju: 100 grama | 50 serviranja.

Cijena po serviranju (2 g): 3,38 kn.

Sastojci: 100% kristalični l-karnitin (CarniPure™).

Alergeni: sirovina ne sadrži alergene, ali može sadržavati u tragovima mlijeko, jaja, gluten, kikiriki u tragovima iz proizvodnog procesa.

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi: 4 mjerice = 2 grama l-karnitina.

Upute za upotrebu: konzumirati 4 mjerice dnevno. 1 puna priložena mjerica sadrži 500 mg praha. Pomiješati s vodom ili željenom tekućinom i popiti odmah. Konzumirati bilo kada tijekom dana, prije ili tijekom treninga.

Napomene: proizvod je dodatak prehrani. Dodaci prehrani nisu nadomjestak ili zamjena za pravilnu i uravnoteženu prehranu. Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Mjerica u pakiranju.

Upozorenje: ukoliko ste trudni ili dojite, bolujete od nekih bolesti ili se oporavljate od ozljeda, konzultirajte se s nadležnim liječnikom. Maksimalna dopuštena dnevna doza l-karnitina iznosi 2000 mg.

Uvjeti čuvanja: čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Podrijetlo sirovine: Lonza, Švicarska.

 

2 recenzije za L-karnitin (CarniPure™) prah

Još nema recenzija.

Samo logirani kupci koji su kupili ovaj proizvod mogu napisati recenziju.