Veza kreatina i IGF-1

facebooktwitterpinterest

Kreatin povisuje razinu IGF-1 u mišićnom tkivu

Muškarci i žene koji treniraju s utezima proizvode više anaboličkog hormona IGF-1 u svojim mišićnim stanicama. Ako uzimaju kreatin, proizvodnja IGF-1 u mišićima postaje još veća.

Sportski znanstvenici s kanadskog St Francis Xavier sveučilišta utvrdili su ovu činjenicu u eksperimentu na ispitanicima koji su uz trening s utezima uzimali kreatin (polovica ispitanika) ili su dobijali placebo (druga polovica ispitanika).

Nakon osam tjedana znanstvenici su mjerili količinu IGF-1 u mišićima ispitanika. U placebo skupini su zabilježili rast od 54 posto. U kreatin skupini porast bio 78 posto.

Inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1), ima snažno anaboličko djelovanje. Ima istu količinu amino kiselina kao inzulin i odgovoran je za anaboličke reakcije na hormon rasta (GH).

Vrlo je anaboličan i antikataboličan.

Za sportaše ima mnoge pozitivne učinke kao što su povećanje zadržavanja dušika (nitrogen retention), sinteze proteina, a u prisutnosti dovoljne količine proteina potiče rast novih mišićnih stanica.

IGF štiti neurone mozga i potiče rast novih motornih neurona.

Također je odgovoran za proizvodnju vezivnog tkiva, poboljšano stvaranje kolagena i popravak hrskavice. Isto tako pomaže u proizvodnji i popravaku kosti.

U tijelu se nalaze različiti oblici IGF-1. Znanstvenici smatraju da postojie “loša” vrsta IGF-1, koja potencijalno povećava rizik od raka, dok “dobar” IGF-1 uzrokuje mišićni rast. Stoga su korisnici IGF-1 putem dopinga u velikom riziku jer se ne može sa sigurnošću reći da li je “dobrog” ili “lošeg” tipa.

U sportaša je je važna vrsta IGF-1 kojeg same mišićne stanice proizvode jer je pod utjecajem treninga, aminokiselina i, kao što znamo iz ovog istraživanja, kreatina.

Rezultati kanadskih istraživača zapravo i nisu novina. Istraživačka skupina iz Louvaina, Belgija utvrdila je da kreatin povećava proizvodnju IGF-1 u mišićnim stanicama [FEBS Lett. 16. siječnja 2004, 557 (1-3).: 243-7]. Isti istraživači su 2005 izvijestili da su utvrdili povećane razine IGF-1 u mišićnom tkivu sportaša sportova snage [Sport Exerc. 2005 Svibanj 37 (5): 731-6].

Učinak je jasan. Tri sata nakon treninga, kada se mišići počnu oporavljati i rasti, proizvodnja IGF-1 se znatno više povećava ako koristite kreatin.