Veza između pijenja alkohola i gubitka mišića

facebooktwitterpinterest

Alkohol ometa sintezu proteina u mišićima.
Anabolički odgovor u mišićnom tkivu gdje je povišena razina sinteze proteina rezultira rastom mišića. Znanstveno je potvrđeno da taj anabolički odgovor može biti značajno smanjen ako pojedinac konzumira prekomjerne količine alkohola, kojim se inhibira sinteza mišićnih proteina, a time i mišićni rast. Studija je pokazala da izloženost mišićnih stanica alkoholu uzrokuje smanjenu sposobnost IGF-1 i inzulina da stimuliraju sintezu proteina. Sposobnost IGF-1 se smanjuje za 30 posto, a inzulina za 60 posto. Ova studija pokazala je da alkohol utječe na sintezu mišićnih proteina jer djeluje i na proizvodnju fosfatidne kiseline ( PA ) koja se smanjuje, a time se smanjuje i sinteza proteina, što dalje dovodi do smanjenja rasta mišića.

• Alkohol smanjuje rast brzih ( bijelih ) mišićnih vlakana.
Postoje dvije vrste mišićnih vlakana u tijelu; tip I koji se još nazivaju crvenim ili sporim mišićnim vlaknima i tip II koji se nazivaju bijelim ili brzim mišićnim vlaknima. Brza mišićna vlakna su veća i moćnija vrsta vlakana, i daju najveći odgovor tijekom treninga s utezima, čija izgradnja stvara veći i snažniji mišić. No, istraživanja su pokazala negativan utjecaj unosa alkohola na njih. Ovaj rezultat je prikazan u studiji gdje konzumenti alkohola imaju smanjenju sintezu mišićnih proteina u mišićnom tkivu koje se uglavnom sastoji od brzih mišićnih vlakana. Ovi rezultati snažno ukazuju da će konzumacija alkohola smanjiti veličinu mišića i snagu na temelju negativnog utjecaja koji konzumacija alkohola ima na rast brzih vlakana.

• Alkohol iscrpljuje rast mišića povećanjem razine miostatina.
Konzumacija alkohola povećava i količinu molekula miostatina koje jako oštećuju mišićna vlakna, što dodatno utječe na smanjenje rasta mišića. Negativan utjecaj miostatina na rast mišića od konzumiranja alkohola pokazan je u studiji gdje su konzumenti tijekom 16 tjedana povećali razinu miostatina u mišićnom tkivu. Nadalje, što je veća količina miostatina, bio je i veći gubitak mišićne mase.

• Povećani unos alkohola stvara kataboličku reakciju koja ubrzava gubitak mišića.
Potrošnja alkohola može mijenjati razinu anaboličkog hormona testosterona, pružajući značajan utjecaj na rast mišića. Ovaj efekt navodno ovisi o dozi. Naime, slijedeći relativno niske preporučene doze konzumacije alkohola, proizvodnja testosterona se povećava, dok viša doza konzumiranja alkohola uzrokuju znatni pad testosterona. U studiji koja pokazuje pozitivan utjecaj malih količina alkohola na testosteron ( pojedinaca koji su konzumirali otprilike dva alkoholna pića dnevno ) i rezultira povećanjem cirkulacije testosterona, veće količine alkohola ipak drastično smanjuju razinu testosterona, te će veća konzumacija alkohola izazvati i pojačano lučenje hormona kortizola. U jednoj studiji, pokazali su da je konzumiranje šest do sedam pića alkohola izazvalo ogroman porast kortizola od čak 152 posto, i to već četiri sata nakon konzumacije alkohola.

Zaključak:
Iscrpljivanje zaliha testosterona u kombinaciji sa razinom kortizola od prekomjerne konzumacije alkohola veoma povećava mišićnu razgradnju, te potvrđuje negativan i štetan utjecaj konzumacije alkohola na veličinu i snagu mišića.

Sunčica Đunđek, magistra nutricionizma
Reference:
Worden RE. Pattern of muscle and nerve pathology in alcoholism. Ann N Y Acad Sci. 1976;273:351–359.
Martin F, Ward K, Slavin G, Levi J, Peters TJ. Alcoholic skeletal myopathy, a clinical and pathological study. Q J Med. 1985 Jun;55(218):233–251.
Trounce I, Byrne E, Dennett X, Santamaria J, Doery J, Peppard R. Chronic alcoholic proximal wasting: physiological, morphological and biochemical studies in skeletal muscle. Aust N Z J Med. 1987 Aug;17(4):413–41.
Hanid A, Slavin G, Mair W, Sowter C, Ward P, Webb J, Levi J. Fibre type changes in striated muscle of alcoholics. J Clin Pathol. 1981 Sep;34(9):991–995.
Duane P, Peters TJ. Nutritional status in alcoholics with and without chronic skeletal muscle myopathy.Alcohol Alcohol. 1988;23(4):271–277.